دوشنبه, ۰۵ آذر ۱۴۰۳

به گزارش دفتر ارتباطات مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به نقل از وبگاه مدیریت حوزه علمیه استان البرز، آیت الله علیدوست (رئیس اندیشکده فقه و حقوق اسلامی مرکز الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت) در نشستی که در استان البرز به میزبانی مرکز مدیریت حوزه علمیه استان البرز در 19 اسفند 97 با موضوع "سومین نشست تخصصی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت با نگاه به بیانیه گام دوم" برگزار شد خاطر نشان کرد: به نظر می رسد این نشست که به "مقایسه و مقارنه بین سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت و بیانیه گام دوم" می پردازد برای اولین بار است که در کشور انجام می شود.

عضو محترم جامعه مدرسین حوزه علمیه قم در ادامه فرمودند: به نظر من با توجه به محتوای بیانیه و سند الگو، بین این دو رابطه متقابلی وجود دارد و فرهیختگانی که می خواهند سند الگو را تنظیم کنند باید با توجه به بیانیه گام دوم این کار را انجام دهند و نمی توانند فارغ از محتوای بیانیه عمل کنند و دست آخر پس از لحاظ بیانیه و تنظیم سند الگو، باید برگردند و ابهامات بیانیه را برطرف و آن را برای اجرایی شدن نزدیک کنند. 
مدرس محترم درس خارج فقه و اصول حوزه علمیه قم ضمن تاکید بر برگزاری جلساتی حمایتی از بیانیه گام دوم ، از اکتفا به این دست حرکت ها نهی کرده و چنین فرمودند : من در درس خارج درباره بیانیه گام دوم سخنی داشتم که البته برخی مطابق معمول شیطنت هایی داشتند . البته اینکه باید تجمعاتی برای بیانیه برگزار شود وافرادی پشتیبانی کنند کار خوبی است مانند نشست بسیار و بجا و محترمی که در فیضیه برگزار شد. اینکه برخی از خبرگزاری ها گفتند که فلانی گفته {این تجمع} کار لغوی است. هرگز من نگفتم.
آنچه مهم است پرداختن به محتوای بیانیه است؛ آنهم نه اینکه مثلاً رهبر معظم انقلاب بر استقلال و استفاده از ظرفیت داخل تأکید کرده اند حالا ما فقط بیاییم شروع کنیم در عظمت استقلال و استفاده از ظرفیت داخل سخن بگویم یا احیاناً یک سند  قرآنی و روایی پیدا کنیم؛ به نظر من این کار ها شده است. این آن مطلبی بود که من آنجا گفتم. 
به نظر من الان باید فرهیختگان و صاحبان اندیشه فارغ از هیاهو و فارغ از برخی احساس ها مثلاً استقلال را دقیقاً تفسیر کنند. به عنوان مثال الان کشور ما درگیر بحث پیوستن یا نپیوستن به این سند می باشد. عده ای موافق و عده ای مخالف اند. و این دو، گاه همدیگر را به یک سری مسائل متهم می کنند که شاید دور از اخلاق باشد. 
دلیل این نزاع این است که: ما با یک حفره های نظری و تئوریک مواجهیم که این ها را دقیق بررسی نکرده ایم. اینکه چه حرکتی موافق استقلال است جای بحث است و اینکه اگر استقلال کشور با منافع اقتصادی کشور نا همسو بود چه باید کرد؟ و سوالاتی از این دست. این بحث ها دیگر جایش در خیابان و امثال ذلک نیست. 
این استاد فقیه و محقق ارجمند در ادامه در قالب مثالی دقت و اهمیت بالای سند الگو را چنین بیان فرمودند: الان همین سند الگو که حدود 10 صفحه است ؛ اسناد پشتیبان آن بالای ده هزار صفحه است، صدها پژوهشگر روی آن کار کرده و هزاران ساعت فکر پشتوانه آن می باشد. مثلاً راجع به بند 41 از بخش تدابیرِ سند الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت " اعتلای منزلت و حقوق زنان و ارتقای جایگاه اجتماعی و فرصت های عادلانه آنان و تأکید بر نقش مادری" بیش از یک سال است که محققین بحث کرده اند و افکار مختلف حتی اسناد سایر کشورها را هم دیده اند و نهایتا اولا بر اساس اقتضائات اسلام و ثانیا بر اساس اقتضائات ایران این بخش از سند تنظیم شده است.  
حضرت استاد در ادامه عنوان کردند: به عنوان مثال راجع به نقش زن، ما با یک اندیشه مواجه نیستیم. از طرفی تفکر فمنیست های رادیکال را داریم و از سویی – حتی میان آنان که از درون شریعت و به نام دین حرف می زنند اختلاف دیدگاه داریم – هم کسانی را داریم که سپردن یک وزارت خانه یا یک پست در حدّ فرمانداری را، از باب ولایت می دانند و چون ولایت زن را دارای اشکال می بینند اعتراض می کنند. و هم متفکرانی داریم که بر اساس اسناد و ادله ای تا حدّ مرجعیت را برای زن جایز  می دانند. (که به نظر من نباید جسارت و بی احترامی کرد).   
بالاخره آیا کشور باید همین طور بماند ؟ این استخوان لای زخم بماند؟ 
خب کشور که نمی تواند این طور باشد. کشور باید به یک سندی برسد که آن سند همیشه حرف  آخر و فصل الخطاب باشد.
بیانیه گام دوم می تواند چراغی باشد برای تنظیم اسناد و اسناد می تواند بندهای بیانیه را به طور شفاف در یک نظام آرام علمی تبیین و به اجرا نزدیک کند. این است رابطه متقابل بین سند الگوی پیشرفت و بیانیه گام دوم.

Back to top